Eğitim koçluğu bireyin akademik yaşamında ya da çalışma hayatında başarısının arttırılmasını ve beceri kazanmasına yönelik çalışmaları yürütür. Kişinin kendisine hedef ve sınır koymasını sağlayan ve kaynaklarını daha iyi kullanmasına, yol gösterme ve plan yapılmasına destek sağlamaktadır. Öğrencinin ya da bireyin kendisini tanımasına, alacağı sorumluluklara, hedef belirlemesine destek olacak görüşmeler ve etkinlikler yaparak koçluk görevini yerine getirmektedir.
Eğitim Koçunun Görevleri Nelerdir?
Eğitim koçluğu bir başka deyişle eğitim danışmanlığı yoğun bir danışmalık sistemidir.
Görevleri ise:
gibi görev ve sorumlulukları vardır.
Her ebeveyn çocuğunun başarılı olmasını istemektedir. Öğrenci koçluğu sürecinde bazen anne ve babaya koçluk yapılması gerekebilir. Meslek edinmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilecek hayata ulaşmasını istemekte. Bunun yanında sınavlarda yüksek puanlar alması gerektiğini düşünürler. Ancak yüksek puan almanın yöntemi öğrencinin sosyal hayatını bir kenara koyarak ders çalışmaya odaklanması değildir. Öğrencinin başarısı için gerekli olan; etkili çalışma, hayat başarısı, içindeki cevherin dışa çıkması, öğrendiklerini uygulayabilmek gibi potansiyelleri ortaya çıkarmak öğrenci koçluğunun özünü oluşturmakta.
Etrafında kabul gören, sevildiğini hisseden, hedefini belirleyen birey ya da öğrenci başarılı ve mutlu olacaktır. Eğitim koçu öğrencisinin okul-sınav-kabul görülme-ergenlik gibi durumlarla mücadelede ol arkadaşı olacaktır.
Kendine ve öğrenme yeteneğine güvenemeyen öğrenciler vardır. Herkesin kendine özgü bir potansiyeli mevcuttur. Bu potansiyelin farkındalığına vararak ortaya çıkarmak eğitim koçluğunun en önemli özelliği arasındadır.