Diksiyon eğitimi kişisel yönümüzü olumlu yönde etkileyebilecek bir eğitim alanıdır. Seslerin birbiriyle uyumu, tonlama, jest ve mimiklerin dikkatle yapılması gibi unsurlar diksiyonu oluşturan temel taşlardır. Dili güzel bir şekilde kullanma sanatı olarak ifade edilen diksiyon, karşımızdakine söz söylerken ya da cümle kurarken kelimelerin uygun seçilmesiyle düşünceleri ifade etme şeklidir.
İyi bir diksiyona sahip olmak, iş hayatında kişilerle sağlıklı iletişime geçmeyi sağlar. Sosyal hayatta sorunsuz etkileşimler kurmaya olanak sağlayan diksiyon, kişinin kendisini ifade etme rahatlığı sunar. İş görüşmelerinde bir adım önde olmanın yolu doğru diksiyonla iletişim kurmaktır. Mülakatlarda yöneltilen sorulara etkili diksiyon ile cevap vermenin önemi ortaya çıkmaktadır.
Diksiyon eğitimi alırken kendinizi daha da geliştimek için rutin olarak yapılması gereken bireysel çalışmalar vardır. Bu evrede bilinçli ve istikrarlı olmak eğitim için önemlidir.
Diksiyon Eğitimi
Doğru nefes, jest ve mimiklere özen gösterme, uzun ve kısa heceleri doğru söyleme, işitilebilir sesle konuşma, hitabet üslubu diksiyonun genel kurallarıdır. Konuşma süresini doğru ayarlamak, tekrar cümlelerden kaçınmak, ilgi çeken bilgilerle konuyu ilişkilendirmek, beden dilini kullanmak gibi unsurlar konuşmanın etkisini değiştirecektir.
Sözlü iletişimin vazgeçilmez olduğu toplumlarda konuşma esnasında etki yaratmanın önemi bilinmekte. Bu noktada bir sanat dalı olarak kabul edilen diksiyon ve etkili konuşma gerekliliğini ön plana çıkarıyor.